Siirry pääsisältöön

Kun selkä pettää





Päivä oli elokuun 13.8.2018 eli olin tuolloin kaverin kanssa lenkillä, kun noin 100m kävelyn jälkeen alkoi hirveät kivut eikä toinen jalka toiminut kunnolla. Ongelma oli heti alussa jo enemmänkin  tuolla vasemmassa jalassa kuin selässä.
Puolisen vuotta meni fyysisen olotilan kanssa taistellessa ja loppu aikoina en pystynyt kävellä tuota aiemmin mainittua 100m enempää. Selästä siis lopulta leikattiin välilevyn tyrä ja kivut jäivät sinne sairaalaan, mikä oli aivan mieletöntä sen kaiken hermokivun jälkeen!
Kuitenkin koko ajan on mieleen hiipinyt ajatus ihmisestä kokonaisuutena, se miten meillä pelaa henkinen ja fyysinen terveys yksi yhteen koko ajan. Itsellänikin on ollut tässä muutamien vuosien aikana monenlaisia haasteita eli henkistä voimaa on koeteltu monessa kohtaa. Mietinkin, että miten paljon vaikutusta juuri sillä henkisellä kuormalla on siihen, että fyysinen puolikin alkaa kuormittua? Varsinkin jos purkua ei tapahdu kunnolla missään vaiheessa.

Aiheesta löytyykin paljon tietoa ja esimerkiksi reumaliiton sivuilla mainitaa stressin yhteys selkävaivoihin. Stressi kuvaillaan sivuilla ylihälytystilaksi, joka on ihmiselle luonnollinen reaktio mahdottomaksi koettuun tilanteeseen. Niin, ihmismielellä on melkoiset voimavarat kuitenkin käsitellä haastavia tilanteita, mutta miten paljon meillä jää alitajuntaan asioita odottamaan niitä seesteisempiä hetkiä? Aiemmin jo mainitsinkin purkamisen eli jos henkinen kuorma kasvaa liian suureksi niin fyysinen puoli alkaa kantaa sitä ylimenevä osuutta.
Siinä pitääkin sitten olla jo melko hyvässä kunnossa.

Hyvinvoinnista me kaikki saamme valtavasti tietoa joka päivä -uni, ravinto, liikunta, lepo. Neljä osa-aluetta, joiden tasapaino ylläpitää niin fyysistä kuin henkistä terveyttä.
Itse ainakin huomasin, että henkinen stressi johti fyysiseen kipuun ja sitten taas toisinpäin. Fyysinen kipu toi henkisen vsymyksen. Ehkä tärkeintä on huomioida perusasioita arkisessa elämässä, ei suorittamalla vaan kuulostelemalla miltä kulloinkin kehossa tuntuu ja mitä mieli meille juttelee.
Sielu ruumista kuljettaa,joten pidetän niistä molemmista hyvää huolta meille jokaiselle parhaiten sopivalla tavalla. Ja pidetään huolta myös toisistamme. Kyllä minä olen huomannut, että jos on kovin vähän antanut itsestään muille niin rintakehän alueella sekin tuntuu.

Yhtä tärkeää on osata myös ottaa vastaan.

Tykkää itsestsi tänään ja näytä myös jollekin toiselle miten hienoa on, kun hän on olemassa.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PMS vai PMDD?

Toivon, että lukitsisit minut pimeään, ikkunattomaan huoneeseen. Huoneeseen, jonne äänet eivät kuulu. Kolme päivää, sen minä pyydän. Siellä saisin huutaa ja raivota, puristaa käsillä päätäni, kun ajatukset paisuvat liian suuriksi ollakseen hallinnassa. Älä avaa ovea, vaikka kuulisit mitä, sillä minä suojelen sinua. Säästän sinut pahuudelta, joka tunkee itseään suustani ulos niin, että ajoittain luulen siihen tukehtuvani. Sen sijaan lukitse ovet, jotten juoksisi ohi ajavan junan alle, jotten ajaisi autoa ulos tieltä, jotten saisi käsiini mitään millä vahingoittaa itseäni. Anna minun silti kuulla aika ajoin hengityksesi oven takana, istutaan selät vastakkain ovi välissämme. Sillä minä rakastan sinua. Näinä hetkinä voin vain raapia seinät verille, näyttää peilistä itselleni sen pahuuden, jota kannamme sisällämme, mutta jonka päivien kirkkaudessa pidämme piilossa. Itse saatana, joka hartiavoimin punnertaa itseään syvyyksistä näkyväksi. Anna minun olla lukkojen takana kolme päivää ja yötä.

Jotain uutta

Jokin aika sitten lähdin opiskelemaan uutta jatkumona aikaisemmalle tekemiselleni. Liiketoiminnan ammatitutkinnon markkinointiviestinnän osa-aluetta ja stailausta. Halusin lisää sellaista tietotaitoa missä innostun, voitan itseni ja näen oman kädenjälkeni. Asuntojen siivous on ollut minulle yksi tällainen visuaalisuuden osa-alue, jonka ympärille olen opiskellut lisää ja  tuotteistanut palveluani. Ikään kuin palannut juurilleni, koska alana se on omanlaisensa taiteenmuoto. Liian u sein olen tyytynyt pysymään turvallisella mukavuusalueella sen sijaan, että toisin aktiivisesti osaamiani asioita esille. Mieluiten olen katsellut kun muut porskuttavat eteenpäin. Yleisesti kuitenkin tärkeintä on yrittäminen, tekeminen, uskaltaminen. Ei tarvitse olla siellä missä joku toinen on lukemattomien toistojen jälkeen. Riittää, että lähtee jostain liikkeelle. Riittää, että on voimakkaasti elossa. Mutta aloitukseen palatakseni tässä ennen ja jälkeen kuvia liiketilan yläkerran huoneesta, jonka pääti

Hyväksyminen

Tämä teksti sai alkunsa tämän päivän fiiliksistä, kun tuntui jollakin tapaa siltä, että on epäonnistunut. Epäonnistumisen tunnehan taas nostaa herkästi häpeän tunteen. Pysähdyin sitten miettimään, mistä tässä on kyse? Mikä saa näin negatiivisen energian virtaamaan. Kyseinen hetki yhdistyi nopeasti ulkopuoliseen tahoon eli en tietyssä asiassa ollut riittävä jonkun muun silmissä ja koska olen luonteeltani herkkä kyllä ruoskimaan itse itseäni, on tie epäonnistumisen tunteelle täysin avoin. Olen kuitenkin sen verran matkan varrella muotoutunut omanlaisekseni oman elämänfilosofiani kanssa, että en anna itselleni tai kenellekään muulle tehtäväksi kasata tuota tunnetta hartioilleni vaan pyrin siitä aika nopeasti eroon. Jos asia on taistelemisen arvoinen, teen töitä korjatakseni tilanteen, mutta joskus vaan on niin ettei jotain asiaa lähtökohtaisestikaan tunne omakseen. Sellaiset koen tutkimusmatkaksi itsessäni ja ehkä jollekin toiselle myös, mutta niihin ei ole tarkoitus jäädä kiinnikkeit