Siirry pääsisältöön

Kiltteys



Pysähdyin eilen miettimään kiltteyttä ja sitä, mitä se oikeastaan ehkä sisällään pitää.
Koska olen tällainen ihan perusajattelija täällä omassa poterossani, niin en lähde sen syvällisemmin aiheeseen. Kunhan pohdiskelen.

Aivan kuten muutenkin blogissani. Pohdiskelua ja positiivisen kulman metsästämistä aiheeseen kuin aiheeseen.

Mutta kiltteys: "Hän on niin kiltti ihminen", "Olet / olen aivan liian kiltti", "Olehan nyt kiltisti".
Sanaan yhdistyy heti mielikuva nöyrästä, muita miellyttävästä, avuliaasta ja rönsyjä välttävästä ihmisestä. Tunnistan aiemmasta minästä myös tämän persoonan, joka ei oikein osannut sosiaalisesti ilmaista itseään ja hymyili vain, vaikka olisi äkeitä pudonnut taivaalta päälle.
Huono puolihan tällaisessa persoonassa on se, että muut kyllä sitten ottavat ohjat ympärillä ja sanovat mitä pitää tehdä ja kuinka eikä se oma ääni pääse sitten sitäkään vähää kuuluville.
Kiltin ikään kuin odotetaan toimivan tietyllä tavalla, joka päästää muut helpommalla. Tästä syntyykin seuraava ajatus, että väistämättähän tällaiselle henkilölle kasaantuu asioita sisälle. Pitkän ajan saatossa se kasauma saattaa muuttua katkeruudeksi ja se, mitä näennäisesti pidetään kiltteytenä, muuttuu marttyyrimaiseksi toiminnaksi eikä siinä sitten enää ole pyyteettömyydestä kysymys. Minne raja vedetään?

Voiko sittenkin ajatella, että on joustavuutta ja on kiltteyttä? Joustavuudessa voidaan kyllä tarvittaessa venyä, mutta kyetään palautumaan siihen omaan tilaan myös takaisin kerryttämättä tapahtumia käsittelemättöminä. Omasta itsestä antaminen on voimaannuttavaa. Kiltteydessä taas ääritapauksessa mennään loputtomiin toisten mielen mukaan ja kasvatetaan tyytymättömyyttä sisällä, mikä lopulta vaikuttaa jaksamiseen.

Kun itse olen tätä rajavetoa yrittänyt tehdä, olen väistämättä hetkittäin ajautunut itsekkäälle linjalle. Se on ikään kuin välivaihe hakiessa sitä tasapainoa minun ja muiden tarpeiden välillä.
Jos vaikkapa lapselta vaaditaan ensisijaisesti kiltteyttä, hidastaa se oman minäkuvan muodostumista. Sama asia voi tulla eteen aikuisenakin riippuen miten pitkään kiltteyden kaavaa on noudattanut.

Joustavuus on sopeutumista, kun taas kiltteys on enemmänkin kiitollisuuden velan kasvattamista, joka ei koskaan vanhene. Kiltti tuskin koskaan sopeutuu olotilaansa, vaan sisäisen tyytymättömyyden taakka annetaan mieluiten jonkun toisen kannettavaksi. Joustava mieli taas kykenee toimimaan positiivisuuden ja realistisen empatian kautta.

Itselleni kiltteydessä on ollut haastavinta oman mielipiteen esiin tuominen rakentavasti tai oman ajan kunnioittaminen. On tullut joskus mentyä kuin se tuttuakin tutumpi norsu posliinikaupassa.
Joustava mieli oppii rakentamaan oman aikataulunsa tasapuolisesti muille ja itselleen sekä luottamaan omaan henkilökohtaiseen näkemykseensä. Joustavan ihmisen ei tarvitse loukata ketään, kun taas kiltteyteen uupunut saattaa pahan olonsa siirtää toisen kannettavaksi joissakin tilanteissa.

Sanakirjassa kiltteys on luokiteltu tottelevaisuuden ja kuuliaisuuden kanssa samaan kategoriaan kun taas epäitsekkyyteen liitetään pyyteetön, uhrautuva, aulis, jalo. Ensimmäisellä ei mielestäni ole kovin positiivinen kaiku, mutta epäitsekkyyden näkisin juuri joustavuuteen viittaavana -tosin tuo uhrautuva sanana mietityttää. Siinä jo häivytetään henkilön oma tahto.

Tätä varmasti voisi mietiskellä loputtomiin, mutta ehkä lopputulemana voi ajatella, että tärkeintä on kuitenkin kuunnella omaa itseään ja omia tarpeitaan, halujaan sen mukaan mikä on voimia antavaa eikä suinkaan sitä vievää. Oli se sanamääritelmä nyt sitten mikä hyvänsä niin omanarvontuntoaan ei pidä hukata vaan on kyettävä säilyttämään se paras versio itsestään. Epätäydellisyyksineenkin.

Se, joka tekee mahdolliseksi säilyttää itsekunnioituksen ja yksilöllisyyden ja ammentamalla sitä kautta oma osuutensa tälle maailmankaikkeudelle.

Me emme tiedä mikä muille on parasta, mutta sen tiedämme mikä saa itsemme voimaan hyvin.







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kivun syvin olemus

 Olen viime päivinä miettinyt paljon kipua, sen merkitystä ja syntyperää. Mielen ja sielun maailma on itselleni loputtoman kiehtova tutkimisen kohde näin maallikkona ja mikä sen parempi tutkimuskohde kuin oma itse. Siinä rinnalla, kun vielä lueskelee ihmisen anatomiaa ja fysiologiaa niin alkaa hoksata miten paljon avaimia meillä on omissakin käsissä.  En kuulu siihen koulukuntaan, joka lähtee etsimään muutosta ensin ravinnosta, koska jos mieli on jumissa ja sitä kautta kroppa ei ravinnosta saa toivottua hyötyä. Siksi lähtisin purkamaan tilannetta ensisijaisesti mielen, hengen tasolta, sieltä fyysiseen kehoomme ja sen jälkeen ravinto. Tällä tavoin olen itsekin huomannut nopeastikin muutosta esimerkiksi kivun kanssa.  Kipu ei ole vihollinen, se on selkeä terveyspoliisi meissä, joka yrittää saada meidät tajuamaan missä mennään. Vähän kuin tinnitus, itselläni se on ollut ensimmäisiä "palohälytyksiä" selän ongelmista, samoin kuin migreeni.  Selän ongelmien taas näen omalla kohdall

Astrologia

  Astrologia on kiinnostanut minua lähes aina. Jo noin liki 30 vuotta ja olen astrologian ikuinen itseopiskelija onnistumisen ja erehtymisen kautta, kuten niin monella muunkin elämän osa-alueella. Teen tähän nyt nopean ja lyhyen analyysin itsestäni avaamatta huoneiden kärkiä.   Jos haluat myös itsellesi lyhytanalyysin niin teen mielelläni, mutta hieman tarkemman. Oman karttani peruspilarit ovat  Aurinko Härässä Kuu Kauriissa Venus Kaksosissa Mars Leijonassa  Merkurius Oinaassa  Lisäksi IC - MC akseli on Jousimies - Kaksonen ja Asc -DC Neitsyt -Kalat. Näistä lähtökohdista itsetuntemukseen sukeltaminen on ollut aika mielenkiintoinen matka. Tuota Oinaan tulta voisi verbaliikassa toisinaan olla vähän vähemmän ja toisaalta Kaksosen haihattelua on hieman liikaakin. Maanmerkkien vaikutus pitäisi näkyä kyllä voimakkaasti aikaansaamisessa ja edelläkävijän roolissa, vaan universumi kaikessa viisaudessaan on antanut Chironin Härässä , jok apitää jarrua pohjassa vähän kaikessa.. Ceres Kauriissa o

PMS vai PMDD?

Toivon, että lukitsisit minut pimeään, ikkunattomaan huoneeseen. Huoneeseen, jonne äänet eivät kuulu. Kolme päivää, sen minä pyydän. Siellä saisin huutaa ja raivota, puristaa käsillä päätäni, kun ajatukset paisuvat liian suuriksi ollakseen hallinnassa. Älä avaa ovea, vaikka kuulisit mitä, sillä minä suojelen sinua. Säästän sinut pahuudelta, joka tunkee itseään suustani ulos niin, että ajoittain luulen siihen tukehtuvani. Sen sijaan lukitse ovet, jotten juoksisi ohi ajavan junan alle, jotten ajaisi autoa ulos tieltä, jotten saisi käsiini mitään millä vahingoittaa itseäni. Anna minun silti kuulla aika ajoin hengityksesi oven takana, istutaan selät vastakkain ovi välissämme. Sillä minä rakastan sinua. Näinä hetkinä voin vain raapia seinät verille, näyttää peilistä itselleni sen pahuuden, jota kannamme sisällämme, mutta jonka päivien kirkkaudessa pidämme piilossa. Itse saatana, joka hartiavoimin punnertaa itseään syvyyksistä näkyväksi. Anna minun olla lukkojen takana kolme päivää ja yötä.